Totalul afișărilor de pagină

duminică, 29 iulie 2012

Surpriza surpriza,de ziua mea

        Ora 20:45 Marché Bastille                                   Mesajul Misterios

         Ma plimbam prin micuta piata din Bastile,cand am primit un mesaj.In fundal canta melodia mea preferata.

                                ♪ ♫  Coeur de pirate - Adieu ♫ ♪

     ''Oare cine o mai fii la ora asta....'' mormai eu. Am deschis telefonul,citind mesajul:

            '' Numar necunoscut...hummm....sa fie oare de la Josephine.Iara vrea sa imi faca vre-o surpriza sigurat.De-aia mi-a trimis de pe un numar necunoscut...oare ce o fii''
         Eram intrigata,cafeneaua era la cativa pasi de mine,dar matusii mele nu-i statea in fire sa iese atat de repede de la servici.
          ''Poate a facut o exceptie de ziua mea'' gasesc eu rezolvarea problemei intr-un mod egoist.

Deci ma indreptam spre modesta Cafenea ''Flag''
     M-am asezat la o masuta intr-un colt,putin mai retras.Cafeneaua nu era atat de aglomerata ca de obicei,iar luminile pale faceau totul atat de romantic .... Un domn in costum select se indrepta spre mine,ma intreba daca am vre-o preferinta,iar eu,ca de obicei am comandat un Les Frappé.

   Comanda mea a fost facuta,si o asteptam. Bine inteles...o asteptam si pe Josephine.O cautam cu privirea prin multimea agitata. Cred ca au trecut mai mult de 15 minute,iar deliciosul meu Les Frappé abea acum si-a facut aparitia,printre mesele frumos aranjate,condus insa,spre surprinderea mea,de un Mim.
                 ''Hmmm...ciudat?! Nu-mi aduc aminte sa schimbe uniforma chelnerilor in una de Mim.''
           Mimul isi pleca putin capul,intr-un gest,care imi parea cunoscut,apoi imi aseza bautura fara cofeina,pe masuta rotunda din fata mea,si pleca din cafenea,spre piata.
                 ´´Ciudat...´´ spun nedumerita.
      ´´Si unde o mai fii si Josephine?´´ Mai ca gandeam cu voce tare.
        Dupa jumatate de ora,am luat si ultima gura din Les Frappé. ´´Mmmmm...a fost delicios´´ insa cu nervi trantesc cana pe masa,rasturnand-o pe o parte.Grabita sa nu se scurga vre-o picatura pe masa,ridic cana,si fara sa vreau privesc in ea.
         Spre uimirea mea,inauntrul,lipit de fundul canii se afla un biletel.

        Era un cod,apoi numele florariei mele favorite.Totul parea atat de straniu....Probabil ca si pentru ca afara era deja intuneric,iar aparitia mimului deja ma puse pe ganduri,apoi acest biletel misterios impreuna cu mesajul...ma faceau sa ma gandesc ca nu aveau nici o legatura cu matusa mea.

        Brusc,se auzise din nou soneria telefonului meu.Imi vibra in mana dreapta,insa si eu ´´vibram´´ alaturi de el,probabil de frica.Sigur de frica,imi era atat de teama si sa ma uit cine ma suna,si cu o voce tremurata,am raspuns foarte timida.
                     ´´Alo....da?´´
                   ´´Printes-o,eu am scapat de la lucru,ne vedem in 10 minute,cred.Te-am pupat´´
Pentru moment ma calmasem.
    In cateva minute am si zarit-o pe matusa,care ma astepta cu un buchet imens de flori.Mi-a urat inca o data la multi ani si am mers la un restaurant select,unul dintre preferatele ei,insa si al meu.
Nu indraznisem sa ii povestesc ce se intamplase,probabil pentru a pastra urma de mister care ma intriga,caci ma simteam ca un detectiv,asa ca am intrebat-o pe matusa un singur lucru;
           ´´Ce spui de cafeneaua Flag?´´
            ´´Prea simpla pentru gustul meu.´´
            ´´Despre mimi?´´
             ´´Draga,stii ca nu ma omor dupa ei´´
            ´´Mi-ai trimis astazi un mesaj?´´
             ´´Nu,am fost prea ocupata,dar Sayuri,ce sunt cu toate aceste intrebari?´´
             ´´Absolut nimic,matusa´´


 
                                               Si in acel moment am cazut pe ganduri,simtind o oarecare importanta care mi se acorda,si la urma urmei nu doream sa renunt asa usor.Ma simteam ca Jack Sparrow in cautarea comorii,sau ca Sherlock Holmes pe urma misterelor de neelucidat.
                                                                                          

sâmbătă, 28 iulie 2012

La multi ani mie!

             Emotiile erau imense,costum elegant,interviul la colegiul multdorit era deja stabilit dupamasa,iar teama ca jurnalul meu ar fii ajuns pe mainile cui nu trebuia,era din ce in ce mai mare.
.Dupamasa am fost prezenta la interviu,si bineinteles acceptata. Urma sa incep cusuriile din toamna,deci mai aveam la dispozitie ceva timp sa invat limba.        Zilele au trecut,care din care mai plictisitoare,intrigante,ciudate sau superbe.
Cu franceza mergeam din ce in ce mai bine si parca totul incepea sa capete un sens,insa inca eram intr-o lume in care nu puteam sa vad scarile din fata mea si mereu mi se parea ca urmatorul pas am sa-l fac in gol.
     Asa s-a dus o alta vara din viata mea.

          LA MULTI ANI! imi ura matusa cu un tort minunat in mana ,intr-o dupamiaza .
       ''Scumpo astazi este ziua ta''
       ''De parca nu stiam''raspund indiferenta.
       ''Si cum trebuie sa te simiti la 19 ani?''
       ''Ca la 18,matusa,sincer eu nu vad nici o diferenta.''cu o voce calma,o asigur pe sora tatalui meu,ca totul e in regula cu mine.
       ''Dar...''continua ea''Ti-ai propus sa faci ceva spectaculos azi?''
       ''Sa hoinaresc straziile parisului pe inserate....''
       ''Iubit-o,asta faci de fiecare daca cand ai timp liber,totusi este ziua ta,ce spui daca,dupa ce vin de la serviciu ne vedem in fata magazinului cu trandafiri din piata?''
       ''Pe langa tarabele cu tablouri si langa mimi?'' era puncul nostru de reper.
Matusa facu semn din cap,apoi imi intinse pe masa o felie de tort cu o lumanare
       ''ok'' M-am autoservit cu o lingurita,din dulapiorul de langa ghiuveta si m-am asezat la masa,gustand din tort,apoi exclamand ''Oh minunat,matusa,tot o bucatareasa excelenta ai ramas''
       ''si ma bucur sa aud asta de la tine,te-am pupat printes-o ne vedem diseara'' Matusa se indrepta spre usa,cu o valiza in mana dreapta.Fusta ei neagra cu multe pliuri ii flutura sub voalul transparent,mai lung in spate,iar camasa alba,semnata Yves Saint Laurent in contrast cu o brosa turcoaz extrem de valoroasa care completa tot lookul glamour,indica clar ca Josephine,nu lucra la o florarie de pe strada Delambre si nici la cel mai faimos complex comercial din Paris.Ceva modest pot spune.Lucra la un birou de pe strada Rue Clovis.

  ''papa.'' luand-umi la revedere,inchid usa dupa ea si grabita,ma indrept spre balcon luandu-mi o tigara din poseta. Imi placea sa fumez pe balcon diminetiile cand eram singura. Imi aducea aminte de diminetiile petrecute in balcon la 17 ani,in München, fumand. Dupa ce mi-am terminat tigara ma indreptam garderopa,pentru a-mi alege cea mai moderna,frumoasa si indragita tinuta de a mea.
             Poate prima impresie care am facut-o legat de ziua mea este ca ''Nu imi pasa'' insa chiar imi pasa.Imi pasa foarte mult,insa nu imi doream ceva foarte extravagant,vroiam ceva intim,finut,de bun gust,si tipic Parizian.Adoram plimbarile lungi pe inserate,caci doar atunci Parisul imi oferea doza maxima de liniste,incredere si doar atunci imi descoperea secretele sale,ratacindu-ma pe strazi in care nu am mai fost aratandu-mi viata oamenilor care nu i-am mai vazut,inafara forfotei de la ora 14,din mijlocul orasului.
      

joi, 26 iulie 2012

Jurnalul de calatorie

    A trecut deja o luna de cand m-am mutat la matusa.M-am inscris la un curs in apropierea mea si am inceput incetul cu incetul sa invat Franceza.
Asezata pe o bancuta,in mijlocul orasului,cu o cladire foarte frumoasa in stil vintage,in spatele meu si un felinar usor inclinat,de culoare inchisa,in stanga mea.Ma relaxam cu un roman frantuzesc de Guillaume Mussope care incercam sa il inteleg,insa nu stiam destula franceza:
         ''Ah,e atat de geru'' oftez eu
         ''Poate daca nu te-ai plange si atata,ai invata mai usor Franceza'' ma incuraja matusa ''haide sa iti gasim o rochita frumoasa''
  
Ma plimbam pe strazile lungi ale Parisului,admirand peisajul cu magazine in stanga si in dreapta mea,cladiri care din care mai frumos ornate si balcoane cu flori rosii,roz sau galbene.
         ''Aici totul pare perfect''

Trecu ceva timp de cand matusa nu mai scoase nici un cuvant,si in aglomeratia mare,o lasasem intr-un fel in spatele meu,insa cand mi-am intors privirea in spate,nu mai era.M-am ridicat pe varfuri pentru a vedea deasupra agitatiei pariziene insa in zadar.
       ''Probabil a vazut o rochita frumoasa in vre-un magazin,si s-a oprit sa mi-o cumpere'' bombani eu
Era logic pentru mine insa vroiam sa verific asa ca am bagat mana in geanta de firma care o tineam pe umarul drept,cautand un carnetel.
       Era un carnetel micut,de buzunar,cumparat de la un magazin micut cu obiecte vechi numit lá vieil.Il purtam mai tot timpul cu mine,acolo aveam cateva notite,desene,adrese,nume de magazine cat si specialitati de la diferite restaurante,chiar si poze.Era un fel de jurnal,un jurnal de calatorie mai bine spus.
      Si cum bine stim toate,orice ti-ai dori,gasesti intr-o geanta de femeie,insa nu ceea ce iti trebuie.In cele din urma am dat de micutul meu carnetel,deschizand-ul la una din paginile cu numere de telefon.Mi-am notat numarul in agenda si am apelat,cercetand cu privirea,din nou,multimea agitata.
            ''Abonatul nu se afla in aria de acoperire a retelei noastre,lasati un mesaj dupa semnalul sonor sau incercati mai tarziu''
            ''Alo,matusa,unde esti?eu sunt langa standul cu flori.te astept aici,.''
      In inbulzeala,un barbat s-a inpins in mine,nepasator facundu-ma sa imi scap geanta pe jos,din care,bineinteles au iesit plimbarete mii de lucruri,cum ar fii.:
     rujul,rimenul,carnetelul meu,parfumul meu preferat Dior{multumesc domnului ca nu s-a spart},tampoane,romanul care il citisem,o oglinda care s-a spart,pachetul de tigari,bonuri fiscale,cupoane expirate si multe alte chestii inutile.
           ''La'Dracu'' mormai eu.
Ma apleca frumos sa imi adun lucrurile cand zaresc de-asupra mea un Trandafir rosu aprins intins chiar in ochii mei. Privesc si mai bine si observ ca frumosul trandafir imi era daruit de un Mim.
         ''Merci''
Mimul dá din cap in semn de apreciere si se apleca spre mine,ajutandu-ma sa strang lucrurile.
     M-am ridicat,multumindu-i din nou mimului si plecand cu trandafirul in mana stanga si geanta in mana dreapta.


         Am stabilit ca ma intalnesc cu matusa acasa,nefiind departe de locul unde ma aflam,am luat metroul doar pentru cateva statii.In metro am inceput sa imi caut din nou carnetelul pentru adresa unei florarii din apropiere,insa,ca de obicei nu il mai gaseam.
        ''Unde te mai ascunzi acum?''
    Nu era ''ca de obicei'' ,caci nu se mai afla in geanta.
        ''Doar nu l-am uitat pe jos,sau lo fii luat cineva?Mimul probabil? ahhh,nu era prea dragut...poate altcineva'' imi spun. Simteam o agitatie,si in tot corpul furnicaturi.
         ''cine stie romana,cine ar intelege ce am scris.....ahhh Sayuri,.Delirezi. Desi trebuie sa fiu precauta,sa-mi aduc aminte ce anume scriam pe acolo.... poate m-ar ajuta.Poze personale....hummm...cateva numere de telefon si adrese....:-?...schitele locurilor mele preferate si alte zeci de pagini in care descriam diferite zile,plus informatii intime despre mine....sunt o idioata''...spunand acestea imi plesni singura una peste cap cu trandafirul ''E DOAR VINA TA''
 

miercuri, 25 iulie 2012

Sa te trezesti intr-o lume noua

   Ma trezi un clingeld enervant .Intind mana stanga spre noptiera si,din greseala,inping pe jos aparatul care ma trezise.Imi trec buimaca mana prin par si ma frec la ochi.
Privesc prin camera in stil vechi,tablourile de pe perete,scaunul de la birou din lemn masiv si dulapul usor camuflat de culoarea asemanatoare cu peretele,ghiveciul imens cu flori parfumate de langa geam,insa privirea mi se opreste la balcon.Un balcon cu cadrane albe si o perdea cu modele inflorate.Incerc sa ma dau jos din pat,descotorosindu-ma de cearceaful care ma imbratisa,rugandu-ma parca sa nu il parasesc.
Pasesc gingas pe podeaua laminata,pana ce ajung la balcon apoi deschid usa.O mireasma primavaratica de flori si aer curat ma trezi complet la realitate.Imi ridicase-m privirea din florile de pe pervazul solid al balconului si ma sprijini de el.
         ''-Ce minunat''
         ''-Bunicul tau iubea floriile acestea'' o voce feminina in spatele meu care imi suna atat de cunoscuta.Am aruncat o privire peste umar si intr-o clipa femeia m-a cuprins in brate continuand ''Bunicului tau ii placea locul acesta,isi petrecea noptile pictand peisajul care tu il admiri.Imi aduc aminte ca eram o copila cand mancam prajutura lui preferata,iar el fuma zeci de trabucuri pe acest balcon.Cate amintiri''
         ''Matusa''
         ''Dar uitete la tine,cat de mare ai crescut'' Ma prinse de umeri si ma admira din cap pana in picioare ''Semeni tot mai mult cu mama ta,si ca tot vorbim de ea,cum de te-a trimis sa am eu grija de tine?''
         ''Pai cine mai locuieste la Paris?Ii era frica sa nu ma pierd in asemenea oras,si are incredere ca tu vei avea grija de mine''
         ''banuiesc ca e o oferta pe care nu o pot refuza {chicoti}acum haide sa mananci ceva,ai nevoie de energie,astazi e o zii mareata,corect? spunand acestea iesi din camera,lasand usa larg deschisa.
      Un miros de clatite cu banane si Nutella veni din pucatarie,strabatu intreaga casa,intra finut pe usa lasata deschisa apoi se strecura deasupra gurii mele pentru a-mi alinta mirosul.
       ''Asteapta,ai gatit clatite?''

marți, 24 iulie 2012

oamenii...

''Cred ca e timpul sa ne luam ramas bun''
''Pentru o vreme,''continua Jessica.

Mi-am ridicat manerul valizei facand un pas inainte fara a ezita sa privesc in urma.Jessica ma urmarea,parca,plina de regrete,apoi cu o voce calma ma prinse de mana soptindumi:

''Ticaloasa mica''
''Jessica...spun eu cu lacrimi in ochi sarindui la gat....o sa imi fie dor de tine''
''Lasa momentele dramatice,iti pleaca avionul,acum dute,ai grija de tine''
''Si tu''

    Unii oameni intra in viata noastra,altii pleaca ... ei rapesc o particica din noi si lasa altceva in schimb,insa un lucru este sigur,odata ce au plecat noi nu vom mai fii aceeasi iar ei nu se vor mai intoarce aceeasi.Insa daca ii iubim cu adevarat ii vom lasa sa plece,si se spune ca daca ne iubesc cu adevarat se vor intoarce,mi-asi dorii sa se intoarca la fel cum au plecat insa uneori e imposibil ...
Simteam ca ma apasa ceva in piept,iar sufletul meu parea sa vrea sa paraseasca trupul insa nodul din gat il impiedica.Ma durea,insa daca drumurile noastre s-au despartit aici,asta nu inseamna ca nu se vor reintalni,cu noi amintiri,trairi,sentimente si ''discutii interminabile pe subiecte patetice'' .

That's life!

joi, 19 iulie 2012

Dupa ploi,se mai arata si soarele

Jessica ma apucat de mana si mi-a spus: ''Trebuie sa plecam''
     ''Jessi,mergem acasa la Loren?''
     ''Nu!''
     ''Dar unde altundeva?''
     ''Cheama un taxi''
 Asa am si facut,desi nu stiam destinatia,insa in ciuda a ceea ce a spus Jessica,ne-am dus acasa la Loren.
Jessica nu a scos nici un cuvant tot drumul,iar odata ce am ajuns acasa mi-a ordonat cu un ton foarte puternic: ''I-ati bagajele,plecam acum,si nu ne mai intoarcem aici asa ca,nu uita nimic!''
Mi-am luat bagajele si ea pe a le ei.
Ne-am urcat in taxi si ne-am cazat intr-un hotel in apropierea centrului vechi.
Urma sa ne petrecem ce a mai ramas din seara si urmatoarea zii acolo,iar dimineata sa mergem la Studio pentru a lamuri situatia cu Morticia,insa la ora 6:00 dimineata am primit un telefon neasteptat,se pare,din partea unei asistente a Morticiei.
    ''Intalnirea s-a stabilit mai devreme,si in 10 minute trebuie sa te prezinti la birouri,Sayuri,imbraca-te''

In fata biroului ne astepta Morticia cu un plic in mana.Ajunse la ea,Morticia imi inmana plicul si cu zambetul pe buze spuse:
        ''Felicitari,se pare ca ai reusit sa obtii un interviu la o universitate renumita,ei au fost foarte captivati de desenele tale si vor sa incepi anul de colegiu la ei.Aici ai biletul de avion,bani pentru hotel si buzunar.Zborul este maine la 12:45''
        ''Bilete de avion?Unde v-oi zbura? {spun eu foarte curioasa}''
        ''Multumim Dna.'' {spun eu,deschizand plicul}

Morticia intra in cladirea impunatoare iar noi am ramas afara.
    ''Sayuri.stai {spune Jessica oprind-uma sa deschid plicul} haide sa mergem sa bem un suc si deschizi acolo plicul''
    ''Oare,unde v-oi zbura?''
    ''Californiaa,New York,Tokyo,Busan......''
    ''Sunt foarte curioasa''
    '' <3

duminică, 1 iulie 2012

Petrecerea

Dis de dimineata Loren a plecat,presupunand ca are ceva treaba.Era momentul prielnic sa ii arat Jessicai ce ascundea Loren .
        ''Jessica,la ce crezi ca ii foloseste Lorenei?''
     Jessica mima o expresie de uimire si isi acoperii gura cu mainile.
        ''Sayuri.De unde ai pistolul?''
        ''L-am gasit aseara sub pat.''

Au urmat cateva momente de tacere,picand amandoua pe ganduri.Eram speriate,agitate si obosite.Trebuia sa locuim o saptamana intreaga cu Loren.Nu aveam alta solutie.Ne-am decis sa ne pregatim bagajele in cazul unei plecari de urgenta si sa fim foarte atente cu Loren pana ce primim telefon de la Morticia.

Zilele urmatoare au fost cat de cat linistite.In ultima zii insa,am mers intr-un club cu Loren.
        ''Fetelor,ca tot e ultima seara care o petrecem impreuna,haide-ti sa sarbatorim.Stiu eu un club in apropiere si sunt prietena cu proprietarul''
        '' Meritam putina distractie asa-i Sayuri?''
        ''Jessica...eu nu cred ca e o idee prea buna....''
        ''Loren,venim.''

.Petrecere la piscina, suna chiar bine, insa personalitatea Lorenei si prietenii sai ma speriau.

Am ajuns la club pe la ora 21.Afara era pe inserate,fiind vara.Felinare frumoase luminau barul si piscina imensa.Multa lume,muzica la maxim,fum de tigara in toate colturile,fustite mini,decolteuri foarte adanci,costume de baie mai mult decat sexy,privirile furnicatoare ale necunoscutilor si multe alte detalii care,in cele din urma nici nu le-am mai observat.Admosfera era incendiara,iar Dj foarte dragut.
         
         ''Acum distrati-va,eu ma duc sa rezolv o afacere cu un prieten,simtiti-va bine,cheltuiala de la bar o treceti pe numele meu.''spuse Loren

Am inceput sa dansam si sa ne distram,fara sa cunoastem oamenii din jurul nostru,caci,ce ne pasa?
 Trecuse-ra cateva ore si ni se facuse sete.Atunci am vazut-o pe Loren luand un plic de la un baiat si facandu-ne semn sa venim la ea.
O luase spre baie si am urmat-o crezand ca vrea sa ne spuna ceva,fiind galagie afara.
       ''Ce e Loren?''intreba Jessica
       ''Veniti aici'' spuse Loren fluturand plicul foarte distrata,si continua ''Pentru voi,de data aceasta este gratis''
       ''Ce e acolo?''Intreb eu curioasa,insa Jessica ma inpinse inapoi cu mana si spuse ''Este ceea ce cred eu ca este?''
  Loren incepu sa rada si foarte ametita ii inpinse pliculetul desfacut aproape pe gat,Jessicai,insa Jessica il respinse cu mana.Loren insista,insa Jessica refuza ceea ce continea pliculetul si sufla in el.
       ''Ai innebunit?Habar nu ai cati bani ai irosit in momentul asta.Nu valorezi atat cat ceea ce ai risipit''